Resum xerrada Banca Ètica i Fiare. La consolidació d’una alternativa ciutadana. A càrrec d’Ugo Biggeri, president de Banca Popolare Ètica

Banca Ètica i Fiare. La consolidació d’una alternativa ciutadana.
A càrrec d’Ugo Biggeri, president de Banca Popolare Ètica
Presenta: Alexandre Duran. Secretari del Grup Fiare-Banca Ètica a les Illes Balears
Club Diario de Mallorca 24 d’abril de 2013.

Tot aprofitant la seva presència per participar a l’Assemblea General de FEBEA (Federació Europea de Bancs Ètics i Alternatius), el grup local de Fiare a Mallorca va convidar Ugo Biggeri, president de Banca Popolare Ètica, a donar una conferència. El Club Diario de Mallorca ha acollit l’acte.

 Alexandre Duran, secretari del Grup Fiare-Banca Ética a les Illes Balears, ha fet la presentació de l’acte. Ha explicat la gènesi del projecte Fiare i la situació actual del procés d’integració amb Banca Popolare Ètica, comentant com Fiare, que va sorgir el 2003, ha anat estenent la seva base social per tot l’estat espanyol, comptant avui amb 12 associacions territorials de suport al projecte i amb més de 3.500 persones i més de 400 entitats sòcies. També ha explicat que Fiare va iniciar la seva activitat operativa actuant com a agent financer de Banca Popolare Ètica i que la bona experiència, la coincidència entre ambdues entitats i una anàlisi de la realitat econòmica financera actual, les han portat a plantejar la seva unificació.

 A continuació Ugo Biggeri ha exposat les raons de la creació de Banca Popolare Ètica, impulsada per un bon grup d’entitats socials italianes. Ha destacat la necessitat que hi havia de donar resposta a persones preocupades per saber què es feia amb els seus doblers, per comptar amb una banca que afavorís activitats i projectes en coherència amb els seus principis i ideal d’una societat més justa i sostenible. Ha fet especial incidència en la importància de les xarxes socials en aquest projecte de banca ètica i, sobretot, en la participació dels socis com a eixos fonamentals per a construir banca ètica i arribar a aquelles entitats de l’economia real que requereixen de finançament per engegar o desenvolupar projectes d’impacte socioambiental positiu.

 Ha destacat que Banca Popolare Ètica va néixer amb la voluntat de ser una eina de transformació social, no només una entitat de serveis financers.

 Finalment, referint-se al procés d’integració amb Fiare, ha dit que en aquest moment s’està en procés d’incorporació de les bases socials de Fiare per esdevenir socis/es de ple dret de la cooperativa i legalment a l’espera de resposta del Banc d’Itàlia per a procedir a l’obertura d’oficina i poder operar amb llicència pròpia a Espanya, la qual cosa suposarà un salt qualitatiu important respecte a possibilitats operatives. Biggeri ha manifestat que per a Banca Popolare Ètica l’integració de Fiare està suposant una cura de rejoveniment i una injecció d’il·lusió per un projecte que, després de 19 anys, potser semblava que havia arribat a una certa rutina. Això ha obligat a repensar aspectes del model i a enriquir-se d’aportacions mútues.

 En resposta a les intervencions del públic, ha explicat que la cooperativa funciona sota llicència del Banc d’Itàlia, però que l’activitat a Espanya serà supervisada pel Banc d’Espanya. Ha exposat els criteris de transparència, la rellevància de l’avaluació ètico social dels projectes, ha assenyalat la importància de la implicació de les administracions públiques en banca ètica i ha esmentat el productes financers d’estalvi que s’oferiran quan l’operativa bancària estigui plenament activa.

 Havia començat intentant fer veure quant d’important podia ser els doblers com a motor de canvi social i ha acabat animant al públic a preguntar-se quin tipus de societat volien donar suport amb els seus doblers.

P1090220 P1090212 P1090215 P1090223

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: