Jornada de presentació del Mercat Social de les Illes Balears

El proper 4 de desembre l’Associació Mercat Social de les Illes Balears us convida a participar en una jornada que vol servir com a presentació.

Què és el mercat social i en quin punt es troba a les Illes Balears? Jordi López, que n’és membre, ens ho explica a aquest article publicat a la revista L’altra mirada:

El passat 2 d’octubre la junta de l’associació Mercat Social Illes Balears, amb representació d’organitzacions de Mallorca i de Menorca, aprovà sol·licitar la incorporació a Redes del Mercado Social, així com el document de compromisos i criteris de participació en el mercat social.

Redes del Mercado Social reuneix xarxes territorials i sectorials que en el conjunt de l’Estat promouen l’articulació del mercat social com a eina de foment de l’economia solidària i del consum responsable, i gestiona el portal www.konsumoresponsable.coop. Actualment està formada per REAS Red de Redes de Economía Solidaria, Cooperació per a l’Assegurança Ètica i Solidària (CAES), Fiare Banca Ètica, Coop 57 SCCL Serveis Financers Ètics i Solidaris, Ecologistas en Acción, Centre de Recerca i Informació en Consum (CRIC), Periódico Diagonal, Som Energia i els mercats socials territorials d’Aragó, Euskal Herria i Madrid.

Quant al document de compromisos i criteris de participació, s’estableix que es poden integrar en el mercat social les empreses i iniciatives individuals o col·lectives de producció i comercialització de béns i serveis que adoptin els compromisos de criteris socials en la producció i distribució, consum social intern i construcció col·lectiva del mercat social; que compleixin els criteris d’economia social, producció ecològica i sostenibilitat ambiental, desenvolupament local i gestió ètica, i es comprometin a realitzar un balanç social basat en 19 indicadors.

Aquestes empreses podran formar part d’un catàleg de localització d’empreses del mercat social, amb opcions de recerca per territori i per tipus de productes i serveis a través de http://mercadosocial.konsumorespons…, actualment en procés de construcció; i també participaran en les activitats de l’associació: assemblees, fires, campanyes de difusió, actuacions de foment de la inter-cooperació…

En el cas de les Illes Balears, actualment són socis de Mercat Social la Federació de Cooperatives de les Illes Balears, que agrupa les cooperatives de treball associat, les agroalimentàries i de consum; la Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària REAS Balears, Càritas Menorca, S’Altra Senalla, Entrepobles de Menorca, la Cooperativa Coanegra i l’Ateneu Pere Mascaró.

L’associació està oberta i convida a la participació a totes aquelles xarxes, empreses i altres iniciatives econòmiques que fan o volen fer possible una altra manera d’entendre l’economia. Sabem que a les Illes Balears existeixen iniciatives empresarials que incorporen valors socials, ecològics i ètics a la seva activitat econòmica. Ens referim a cooperatives, societats laborals i altres formes d’economia social, la producció agrària ecològica i iniciatives econòmiques amb criteris de sostenibilitat ambiental, iniciatives d’economia solidària, inserció social i comerç just, entitats financeres amb criteris socials i ètics, xarxes de consum responsable, iniciatives de desenvolupament local…

Lamentablement, moltes d’aquestes empreses i iniciatives són pràcticament ignorades per les administracions públiques i per la majoria dels mitjans de comunicació, són poc conegudes per l’opinió pública i fins i tot hi ha un gran desconeixement mutu entre els seus propis integrants.

És per això que Mercat Social Illes Balears neix amb la voluntat de construir una xarxa social i econòmica entre les iniciatives del mercat social i els consumidors responsables. L’articulació d’aquest mercat social permetria a les entitats i empreses incrementar la seva visibilitat pública i inter-cooperar per satisfer necessitats comunes i compartir recursos, afavorint el seu efecte multiplicador.

Per mercat social entenem una xarxa de persones, empreses, entitats, institucions i iniciatives que incorporen valors afegits socials en les seves decisions de consum, producció, distribució i finançament, amb l’objectiu de contribuir des de l’activitat econòmica a la construcció d’una societat basada en valors democràtics, ecològics i solidaris i en el benestar col·lectiu.

Després de la integració en Redes del Mercado Social i de l’aprovació del document de compromisos i criteris de participació, les properes passes en el camí per a l’articulació del mercat social a les Illes Balears seran l’organització d’una jornada de presentació a Palma prevista per al 4 de desembre a Can Alcover i l’organització de la I Fira del Mercat Social de Mallorca a finals de març de 2015.

Podeu consultar el programa de la jornada aquí.

mercat-social-4-D

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: